Ved du hvem du skal stemme på til folketingsvalget?

Den 1. november er der valg til det danske folketing. Et valg mange betegner som det vigtigste i en lang årrække. Det tyder på at rigtig mange vil skifte parti i forhold til seneste valg. Men det kan for mange være svært at beslutte sig for, hvor krydset skal sætte på stemmesedlen. Og undersøgelser har vist at der aldrig før har været så mange, der er i tvivl om hvilket parti, de skal stemme på.

Valg nr. 71

Det er 71. valg til det danske folketing, der skal afholdes den 1. november 2022. I Danmark stemmes om 175 pladser i folketinget. Desuden skal der vælges to pladser på både Grønland og på Færøerne. Et flertal og dermed vedtagelse af et lovforslag i folketinget kræver dermed 90 mandater. Og det er folketinget, der er den lovgivende forsamling i det danske kongerige.
 Seneste valg til folketinget var den 5. juni 2019. Her blev Socialdemokratiet 25,9 procent af stemmerne. Næststørst blev Venstre med 23,4 procent af stemmerne, mens Dansk Folkepari, Radikale Venstre var nr. tre og fire på ranglisten med henholdsvis 8,7 og 8,6 procent af stemmerne. I alt kom ti parter i folketinget i 2019.

Partierne

Det er hele 15 opstillet partier til valget den 1. november. Nye partier er Grøn Alliance, Moderaterne, Frie Grønne samt Danmarksdemokraterne. Desuden stiller også Kristendemokraterne, der heller ikke er repræsenteret i folketinget nu. Så der kan komme en række nye partier i folketinget, men der kan også være nogle af de gamle partier, der ryger ud af tinget, der holder til på Christiansborg på Slotsholmen midt i København. Spærregrænsen, altså antallet af minimumstemmer for at komme i folketinget for et parti, ligger på 2 procent.

Valgkamp på de sociale medier

En række undersøgelser viser, at flere end nogensinde før vil skifte parti ved valget den 1. november i forholdt til hvilket parti, de stemte på i 2019. Dette skyldes muligvis, at måde at føre kampagne på hos de enkelte partier, har forandret sig meget. Rigtig mange aktiviteter er rykket til de sociale medier, hvor det er lettere at ramme direkte ned i den målgruppe, der ønskes med den pågældende kampagne. Det kan rykke nogen ting i den ene eller den anden retning.

Hvem kan stemme til folketingsvalget?

For at stemme til det danske folketing, skal du være fyldt 18 år, være dansk statsborger, og have fast bolig i Danmark. Du vil få tilsendt et valgkort, og du har mulighed for at brevstemme flere uger før selve valget. Og faktisk kan du også nå at ændre din brevstemme helt frem til valgdagen.

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *